Je offerte is de laatste stap in het binnenhalen van een project, het is dus belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Hoe maak je een goede offerte? Lees in dit artikel 5 tips en verhoog je kans op het binnenhalen van het project.
Wettelijke regels voor een offerte
Er zijn een aantal bedrijfsgegevens die wettelijk op een offerte moeten staan:
- Handelsnaam van de onderneming
- Contactgegevens van jouw bedrijf en de klant
- KvK-nummer
- Offertenummer
- Reactietermijn
Tip 1: Maak de offerte persoonlijk
Noem de naam van de potentiële klant in de offerte en verwijs naar eerder contact door te verwijzen naar dingen die je besproken hebt. Zo zorg je ervoor dat de klant zich begrepen voelt en je wekt meteen vertrouwen. Geef daarnaast ook een korte samenvatting van de opdracht.
Tip 2: Beschrijf de voordelen van het project
Benoem de voordelen van het uitvoeren van het project en vertel waarom jij hier de geschikte vakspecialist voor bent. Dit hoeft geen lang verhaal te zijn, maar door dit in een aantal zinnen te beschrijven geef je de klant een zetje in de rug om voor jou te kiezen.
Tip 3: Maak de prijsopbouw inzichtelijk
Door in de offerte duidelijk te laten zien hoe de prijs is opgebouwd, wek je vertrouwen bij de potentiële klant. Geef daarom duidelijk aan of de bedragen inclusief of exclusief btw zijn en een specificatie van de reiskosten. Hoe inzichtelijker je prijsopbouw is, hoe kleiner de kans op miscommunicatie met de klant.
Tip 4: Geef duidelijk aan wat het vervolg inhoudt
Geef in de begeleidende tekst van de offerte aan wat de vervolgstappen nu zijn. Denk bijvoorbeeld aan het in tweevoud getekend terugsturen van de offerte en wanneer je een akkoord verwacht. Daarnaast is het bij een project goed om een planning mee te sturen, zodat de klant weet wanneer je aan de slag gaat en wat er wanneer gebeurt.
Tip 5: Verstuur de offerte zo snel mogelijk
Probeer na het ontvangen van de offerteaanvraag zo snel mogelijk de offerte te versturen. Als de klant als eerste jouw duidelijke en volledige offerte ontvangt, heb je al een streep voor op de concurrenten die hun offerte later insturen. Het is hierbij wel belangrijk dat je de tijd neemt om de offerte na te lopen op eventuele (spel)fouten.