Voor een soepele verhuizing is het handig de taken en de planning te stroomlijnen. In dit artikel vind je een handige verhuischecklist om jouw verhuizing in goede banen te leiden.
Geschatte leestijd: 7 minuten
Navigeer gemakkelijk door dit artikel
- Planning van je verhuischecklist
- Checklist verhuizen: 10 stappen
- Stap 1. Regel je belangrijke zaken (adreswijziging, gas, water & licht)
- Stap 2. Sorteer je spullen en denk aan het milieu
- Stap 3. Pak je spullen efficiënt in
- Stap 4. Neem een vrije dag op voor je verhuizing
- Stap 5. Regel een oppas
- Stap 6. Schakel hulptroepen/extra verhuizers in
- Stap 7. Ontdooi de vriezer en koelkast
- Stap 8. Meet alle maten van je nieuwe kamers op
- Stap 9. Maak een planning voor de verhuisdag
- Stap 10. Draag de oude sleutels over
- Vergelijk en bespaar op je verhuiskosten
Planning van je verhuischecklist
Als je gebruik maakt van een checklist is het handig om ook over de tijdsplanning na te denken. Soms lijkt het of je alle tijd hebt en valt dat op het laatste moment best tegen. Het is bijvoorbeeld aan te raden om het inpakken zoveel mogelijk te verspreiden om dichter naar de verhuizing al zoveel mogelijk klaar te hebben staan. Dit wil je niet allemaal op het laatste moment nog willen doen.
Zodra je een verhuisbedrijf hebt geselecteerd is het praktisch om al duidelijke afspraken met ze te maken. Denk ook aan de levering van het inpakmateriaal wat het verhuisbedrijf voor je kan regelen.
Wanneer kan je verhuisoffertes aanvragen?
Zodra je weet dat je gaat verhuizen kan je al beginnen met het aanvragen van verhuisoffertes. Dit helpt om zo goed mogelijk vooruit te kunnen plannen. Wanneer je de offertes binnen hebt kan je dan op je gemak vergelijken en overleggen met het verhuisbedrijf naar keuzen. Vraag gratis en vrijblijvend tot wel 6 offertes aan.
Op zoek naar een verhuisbedrijf?
Vind betrouwbare verhuisbedrijven binnen 5 minuten.
Checklist verhuizen: 10 stappen
Een checklist is als een leidraad voor je verhuizing en houdt structuur in je werkzaamheden en to do’s. Door de drukte en met wat er op je afkomt kan je weleens iets vergeten. De onderstaande stappen helpen je bij het organiseren van je verhuisproces.
Stap 1. Regel je belangrijke zaken (adreswijziging, gas, water & licht)
Minimaal 5 dagen voordat je definitief verhuist, moet je bij je nieuwe gemeente een adreswijziging doorgeven. Daarnaast is het verstandig om belangrijke zaken te regelen, zoals gas, water en licht, verzekeringen en abonnementen. Via de verhuisservice van PostNL regel je jouw postzaken gemakkelijk. Zo weet je zeker dat al uw post op je nieuwe adres aankomt.
Stap 2. Sorteer je spullen en denk aan het milieu
Voordat je je spullen inpakt, is het handig om je hele inboedel te bekijken. Welke meubels wil je wel en niet meenemen? Wil je spullen weggooien? Doe dit dan milieubewust. Denk hierbij aan bijvoorbeeld witgoed en elektronische apparaten. Veel gemeenten beschikken over een recycle-centrum waar deze apparaten ingeleverd kunnen worden, zodat anderen er later van profiteren. Bovendien helpt het jou met het beperken van de verhuiskosten. Door van tevoren veel weg te gooien heb je minder ruimte voor transport nodig en betaal je dus ook minder voor het vervoeren of voor eventuele opslag.
Stap 3. Pak je spullen efficiënt in
Door je spullen efficiënt in te pakken, voorkom je stress en schade. Hieronder lees je enkele tips over je verhuisgoederen inpakken op een rijtje:
- Begin ruim op tijd, dit voorkomt eventuele stressvolle situaties
- Huur versterkte verhuisdozen, denk aan kunststof dozen die je later kan hergebruiken
- Schrijf op de zij- of bovenkant van elke doos wat erin zit en waar deze doos heen moet
- Gebruik zacht materiaal om je waardevolle spullen te beschermen
- Label de kabels van je apparatuur
Stap 4. Neem een vrije dag op voor je verhuizing
Het is misschien overbodig om te vermelden, maar door de drukte schiet het er wellicht bij in om vrij te vragen voor je verhuizing. Soms heb je recht op een vrije dagvan je werkgever om je verhuizing te regelen. Is de verhuisdatum bekend? Vraag de verhuisdag dan direct aan, zodat je die vrije dag niet misloopt. Niet alle werkgevers bieden een speciale dag aan om te verhuizen, dit hangt af van de contractvoorwaarden en afspraken.
Stap 5. Regel een oppas
Kinderen en huisdieren vragen ook tijdens je verhuizing af en toe aandacht. Als je ongestoord wilt werken, is het wellicht prettig om een oppas te regelen. Ook kan het voor de verhuizers schelen als ze niet hoeven op te letten waar de kinderen lopen en of er een huisdier in de weg ligt.
Stap 6. Schakel hulptroepen/extra verhuizers in
Heb je al bedacht hoe je jouw verhuizing wilt regelen? Voor een verhuiswagen met een inhoud van 50 m3 en een verhuizer betaal je gemiddeld € 70 per uur. Een professionele verhuizer of de Erkende Verhuizers is opgeleid en weet precies wat hij doet. Wanneer je kosten wilt besparen, kan je vrienden en familie inschakelen. Zorg ervoor dat je iedereen een taak geeft, zodat de verhuizing alsnog soepel verloopt.
Stap 7. Ontdooi de vriezer en koelkast
Zorg ervoor dat je de vriezer 2 dagen van tevoren uitschakelt. Dan is het ijs gesmolten en is de vriezer van binnen helemaal droog. Zo is het makkelijker om de vriezer en de koelkast te verhuizen en bovendien heb je dan minder kans op schade van het apparaat. Ook is het verstandig dit te doen als je het oude huis oplevert voor de verkoop, je kan het dan makkelijk (laten) schoonmaken.
Stap 8. Meet alle maten van je nieuwe kamers op
Voordat je verhuist, is het handig om alle maten van de ramen, vloeren en deuren van je nieuwe kamers op te meten. Als er nog geen spullen in de ruimte staan, is het gemakkelijker om alle maten op te meten. Je kan dan van tevoren plannen waar je meubels komen te staan. Dat helpt met instructies geven aan de verhuizers en zo richt je je woning later snel en efficiënt in.
Stap 9. Maak een planning voor de verhuisdag
Een soepele verhuisdag is fijn voor iedereen. Om dit voor elkaar te krijgen, mag een verhuisplanning uiteraard niet ontbreken. Maak een duidelijk schema voor de ochtend, middag en eventueel avond. Zo weet je precies van uur tot uur wat er moet gebeuren. Dit geeft houvast en rust.
Als je gebruik maakt van een verhuisbedrijf, dan zullen zij voor een groot deel de dagplanning al bepaald hebben. Meestal hebben ze al een aardige inschatting gemaakt van hoeveel tijd de verhuizing van jouw omvang zal kosten, hoe lang het duurt om naar de nieuwe woonplaats te rijden en hoe lang ze nodig hebben om uit te laden. In dat geval ben je tijdens de verhuisdag vooral bezig met begeleiden waar alles moet komen te staan. Het grove werk wordt voor je uit handen genomen.
Stap 10. Draag de oude sleutels over
Een checklist is niet compleet zonder sleuteloverdracht. Zowel voor een huurhuis als een koopwoning zal er een sleuteloverdracht plaatsvinden. In het geval van een huurwoning zal dit met de huisbaas worden geregeld, hij/zij doet dan ook gelijk een controle ronde. Bij de overdracht van een koopwoning zal in ieder geval de makelaar aanwezig zijn en wordt in de meeste gevallen verwacht dat de woning schoon en leeg wordt opgeleverd.
Vergelijk en bespaar op je verhuiskosten
Ga jij binnenkort verhuizen en wil je niet te veel betalen? Je kan flink besparen op kosten door prijzen van verhuisbedrijven te vergelijken. Hoe? Vraag gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan van verhuisbedrijven bij jou uit de buurt. Leg de offertes naast elkaar en kies de verhuizer die het best bij je past. Binnen 2 werkdagen heb je de offertes in huis en zie je direct hoeveel je bespaart op de verhuiskosten.
Verhuizen zonder zorgen
Vind betrouwbare verhuisbedrijven. Gratis en vrijblijvend.