Hero image

Vergelijk verhuis offertes

Vind dé verhuizer voor je project

Gratis - Vrijblijvend

Adreswijziging

Belangrijk bij een verhuizing is jouw adreswijziging. Doe je dit niet op tijd, dan levert je dit na de verhuizing vaak problemen op. Lees meer over jouw nieuwe adres doorgeven.

Geschatte leestijd: 5 minuten


Navigeer gemakkelijk door dit artikel


Hoe geef je een adreswijziging door aan je gemeente?

De gemeente is de belangrijkste instantie waar je jouw adreswijziging aan moet doorgeven. Doe dit bij de gemeente waar je gaat wonen. De gemeente waar je uit weg verhuist wordt automatisch op de hoogte gebracht. Een verhuizing doorgeven kan op diverse manieren:

 • Persoonlijk
 • Per post
 • Digitaal

Maak een afspraak om de verhuizing aan de balie door te geven. Voor een adreswijziging per post is een formulier nodig dat je op de website van de gemeente kunt downloaden. Digitaal doorgeven doe je ook via de website van de gemeente en met je DigiD.

Geef je jouw verhuizing niet door, of te laat, dan riskeer je een boete. Ga dus direct na de huur of aankoop van je nieuwe woning aan de slag met het doorgeven van de adreswijziging aan je nieuwe gemeente.

Wanneer geef je de adreswijziging door?

Wil je over 6 maanden verhuizen of misschien al binnen 2 weken? Een verhuizing doorgeven kan binnen een standaard termijn. Je dient je adreswijziging binnen 4 weken voor de verhuisdag of maximaal 5 dagen erna door te geven.

Verhuizing te laat doorgeven

Adreswijziging vergeten door te geven? Als je de verhuizing pas ná vijf dagen doorgeeft, geldt de aangiftedatum als de verhuisdatum. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld toeslagen of parkeervergunningen. Daarbij mogen gemeenten boetes geven van maximaal € 325.

Benodigde documenten

De gemeenten heeft twee documenten nodig om de verhuizing te kunnen verwerken:

 • Een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitskaart
 • Bewijs van bewoning. Denk aan een huurcontract, ondertekende koopakte of verklaring van de hoofdbewoner met toestemming tot inwoning.

Laat jouw verhuizing door professionals regelen

Verhuisbedrijven regelen niet alleen je volledige verhuizing, maar geven ook professioneel advies, bijvoorbeeld over het doorgeven van een adreswijziging. Ben je benieuwd naar de kosten van een verhuisbedrijf? Ontvang nu met één aanvraag tot 6 offertes van verschillende verhuisbedrijven bij jou uit de regio. Door het vergelijken van offertes bespaar je eenvoudig op je verhuizing. De aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Op zoek naar een verhuisbedrijf?

Vind betrouwbare verhuisbedrijven binnen 5 minuten.

Wie mag een adreswijziging doorgeven?

Niet iedereen mag een adreswijziging doorgeven aan de gemeente. De volgende personen zijn bevoegd om een verhuizing door te geven:

 • Een meerderjarig persoon die een verhuizing doorgeeft voor zichzelf;
 • Een minderjarige van 16 of 17 jaar die zelf gaat verhuizen;
 • Samenwonende echtgenoten;
 • Ouders of verzorgers van minderjarige kinderen;
 • Een curator voor een persoon die onder curatele staat;
 • Een persoon die gemachtigd is.

Aan wie geef je verder jouw nieuwe adres door?

Naast de gemeente zijn er nog een aantal instanties, bedrijven en personen die graag willen dat je jouw verhuizing op tijd doorgeeft. In de onderstaande opsomming zijn deze kort uitgewerkt.

 • Naaste familie en vrienden;
 • Jouw werkgever en de bank waar je klant bent;
 • Het pensioenfonds en de verschillende verzekeraars;
 • Je dokter en tandarts;
 • De school of crèche van de kinderen;
 • Eventuele sportclubs of verenigingen waar je gezin lid van is;
 • Het centrale dierenbestand (als je huisdier een chip heeft).
Adreswijziging

Post automatisch laten doorsturen

PostNL heeft een speciale dienst ontwikkeld om je post mee te verhuizen: de verhuisservice. Deze service stuurt je post automatisch door naar je nieuwe adres. Je bepaalt zelf de doorzendperiode. Deze is te verlengen. Meld je minimaal 4 dagen voor de verhuizing aan om geen post mis te lopen. 

Adres laten doorgeven aan bedrijven

Naast het doorsturen van je post kan PostNL bedrijven ook informeren over jouw verhuizing. Denk aan bijvoorbeeld je internetprovider en netbeheerder, maar ook aan goede doelen, tijdschriften en kranten waarop je een abonnement hebt of de tandarts. Op deze manier is dat ook direct geregeld. Deze dienst is bovendien helemaal gratis.

Kosten om post te laten doorsturen

Aan deze service van PostNL zitten kosten verbonden die worden berekend op basis van het aantal weken dat je de post laat doorsturen. Laat je de post 26 weken lang doorsturen? Dan bedragen de kosten van deze verhuisservice zo’n € 1,75 per week.

Verhuizen naar het buitenland

Ga je naar het buitenland verhuizen? Dan moet je je volledig uitschrijven bij de gemeente. Je geeft daarbij aan dat je gaat emigreren. Dit is van toepassing als je van plan bent om minimaal 8 maanden in het jaar in het buitenland te verblijven. Ook wordt in dit geval je nieuwe adres doorgegeven aan de belastingdienst en worden andere overheidsorganisatie zoals je pensioenfonds door de gemeente geïnformeerd. Het uitschrijven is overigens ook van toepassing als je naar het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk verhuist.

Ga je tijdelijk verhuizen naar het buitenland (bijvoorbeeld voor een periode van 6 maanden)? Dan kan je dit alsnog doorgeven bij de gemeente en een tijdelijk postadres opgeven. Het is dan echter niet nodig om je uit te schrijven, dit wordt namelijk niet gezien als een verhuizing naar het buitenland. Ga in dit geval altijd even na of je goed verzekerd bent voor de gehele buitenlandperiode.

Laat je adviseren door verhuisspecialisten

Een verhuizing kan de nodige stress met zich meebrengen. Huur daarom een verhuisspecialist in en laat je goed adviseren. Een verhuisbedrijf maakt van verhuizen een stressvrije, fijne ervaring. Vraag daarom nu tot 6 offertes aan van verschillende verhuisbedrijven bij jou uit de buurt. De aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend.

Verhuizen zonder zorgen

Vind betrouwbare verhuisbedrijven. Gratis en vrijblijvend.

5/5 - (1 stemmen)

Wil je in contact komen met betrouwbare verhuisbedrijven?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven passen bij jouw verhuizing.

Gerelateerde artikelen

Vergelijk offertes van verhuisbedrijven en bespaar