Hero image

Vergelijk verhuis offertes

Vind dé verhuizer voor je project

Gratis - Vrijblijvend

Verhuizen naar Spanje

Bij Spanje denken we meestal aan vakantie, heerlijk genieten aan de kust van het mooie weer in de zomer en de lekkere Spaanse tapas. Maar er zijn ook veel Nederlanders die ervoor kiezen om naar Spanje te emigreren. Het is tenslotte redelijk dichtbij, het land heeft een milder klimaat en vaak zijn we al enigszins bekend met de cultuur en de taal. Wat komt er allemaal bij kijken als je gaat verhuizen naar Spanje? En hoe pak je dit aan?

Geschatte leestijd: 8 minuten


Navigeer gemakkelijk door dit artikel


Waarom kiezen mensen ervoor om te emigreren naar Spanje?  

Spanje is voor Nederlanders een aantrekkelijk land om naartoe te emigreren. Met ongeveer twee uur vliegen, een klimaat dat over het algemeen prettiger is dan in Nederland en de lagere kosten biedt het land verschillende voordelen en mogelijkheden. Spanje is bovendien rijk aan cultuur en historie. Voor velen dus genoeg redenen om de spullen te pakken en te verhuizen naar Spanje.

Spaanse leefstijl en cultuur

Het Spaanse leven en de cultuur zijn in onze ogen anders en bijzonder in vele opzichten. De inkomens zijn in verhouding tot Nederland erg laag, maar ook de kosten zijn niet te vergelijken. De Spanjaarden houden erg van eten en drinken, ze hebben dan ook een enorme lijst aan specialiteiten en tapas die je overal kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de Jamon Iberico (ham) en patatas bravas. Mensen leven in hun vrije tijd meer buiten, ook de ouderen zie je veel op straat tot laat in de avond.

Hiernaast zijn ze gewend aan andere tijden. De lunch start rond 14:00 uur a 15:00 uur, soms zelfs nog later en ze gaan pas dineren rond 21:00 uur op z’n vroegst. Ze drinken aan de bar koffie in de ochtend en rond 11:00 uur hebben ze een tweede ontbijt. Bovendien nemen ze overal de tijd voor en hebben weinig haast. Kortom, heel anders dan wat wij in Nederland gewend zijn. En dat trekt ons misschien juist wel aan.

Kosten verhuizen naar Spanje

Wat het kost om naar Spanje te verhuizen is geheel afhankelijk van de hoeveelheid spullen die je meeneemt en wat de bestemming is in Spanje. Een kleine eenpersoons inboedel verhuis je al vanaf zo’n € 2500,-. Verhuisbedrijven hebben soms een standaard route tussen Nederland en grote Europese steden, overleg met het verhuisbedrijf wat de mogelijkheden en kosten zijn voor jouw internationale verhuizing.

Hieronder geven we een indicatie van de kosten per verhuizing naar Spanje, gebaseerd op de omvang van de verhuizing. Houd er rekening mee dat ook de afstand en locatie een rol speelt bij het bepalen van de verhuiskosten

Soort verhuizing naar SpanjeIndicatie van de kosten
Kleine verhuizing€2.000 – €3.000
Gemiddelde verhuizing€3.500 – €5.000
Grote (gezins-)verhuizing€5.500 – €7.000

Offertes van verhuisbedrijven opvragen

Ga je met je hele inboedel naar Spanje? Dan schakel je het beste een verhuisbedrijf in. Zij nemen alle zorgen voor je uit handen en brengen al je spullen in één keer naar je nieuwe woonplaats in Spanje. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de transport voor je verhuizing naar Spanje. Vraag tot wel 6 offertes aan bij verhuisbedrijven.

Op zoek naar een verhuisbedrijf?

Vind betrouwbare verhuisbedrijven binnen 5 minuten.

verhuizen naar spanje verhuisoffertes

Verhuizen naar Spanje: wat moet je regelen?

Als je hebt besloten om naar Spanje te verhuizen moet er nog het een en ander geregeld worden voordat je vertrekt. Naast dat je aan de leuke dingen kan gaan denken, zoals een nieuwe omgeving, internationale contacten en de heerlijke Spaanse gerechten, zijn er ook wat administratieve zaken die gedaan moeten worden. Wij helpen je op weg met advies en voorbeelden van wat je moet regelen voor je vertrek en aankomst in Spanje. 

Werk zoeken in Spanje

Wil je naar Spanje verhuizen maar moet je nog een baan zoeken? Dan zijn er net als in Nederland verschillende job sites te vinden waar je gemakkelijk op kan solliciteren. Er zijn veel internationale bedrijven in Spanje gevestigd, dus met een beetje flexibiliteit en talenknobbel is er altijd wel iets te vinden.

Afronden in Nederland

Allereest kan je beginnen met het afronden in Nederland. Denk hierbij aan contracten en abonnementen opzeggen, je huur opzeggen of huis verkopen, en het uitschrijven bij de gemeente. Als je gaat verhuizen naar het buitenland moet je officieel je emigratie doorgeven bij de gemeente. Dit wil zeggen als je van plan bent om het grootste deel van het jaar (minimaal 8 maanden) in Spanje te verblijven. Uitschrijven in Nederland is dan ook gunstiger aangezien je in Spanje te maken krijgt met lagere inkomsten en kosten, dus dan wil je in principe niet meer aan Nederland gebonden zijn voor (betaal)verplichtingen.

Zorg dat je de datum van je vertrek doorgeeft als uitschrijfdatum, dit is belangrijk voor de dekking van je verzekeringen en voor de belastingdienst.

Voordelen van een verhuisbedrijf inhuren voor je verhuizing naar Spanje

Binnen Nederland is het vaak nog wel te overzien als je zelf je verhuizing regelt. Naar een ander land verhuizen vergt echter wat meer tijd en aandacht, vooral als je je hele inboedel mee wilt nemen. In dat geval is het sterk aan te raden om een verhuisbedrijf in te schakelen.

Het bedrijf zorgt ervoor dat je gehele inboedel en kostbare spullen veilig aankomen op de plaats van bestemming. Aangezien dit om een flinke afstand gaat, is het belangrijk dat de spullen op een lange rit zijn voorbereid en extra goed zijn ingepakt. Vaak hebben internationale verhuizers ook al contacten in het land en weten ze wat de lokale regels zijn voor onder andere het lossen van de spullen.

verhuizen naar spanje verhuisbedrijf

Voorbereiding verhuizen naar Spanje

Als je zover bent en het meeste in Nederland hebt afgerond, kan je vooruit gaan kijken en je richten op je nieuwe woning en woonplaats. Afhankelijk van of je nog een woning in Spanje zoekt, of tijdelijk verblijf moet regelen, is het handig om te bedenken wat voor soort woning je wilt en wat de prijzen zijn op de markt. Vaak helpt het om al vanuit Nederland afspraken te maken met een makelaar of agency.

Lees je ook alvast in over wat je moet regelen bij aankomst, zoals je inschrijving bij de lokale gemeente, je verzekeringen die je moet/ wilt afsluiten, en de documenten die je nodig hebt voor je Spaanse NIE (vergelijkbaar met een BSN). Heb je kinderen en gaan zij mee naar Spanje? Schrijf ze dan van tevoren in bij de nieuwe school.

NIE document aanvragen

In Spanje moet elke buitenlander die zich gaat vestigen in Spanje een NIE aanvragen. Dit staat voor Número de Identificación de Extranjero, oftewel een identificatienummer voor buitenlanders. Dit nummer heb je nodig bij bijna alles wat je in Spanje aanvraagt. Van het aanmelden bij de dokter, een Spaanse bankrekening openen tot een telefoonabonnement afsluiten. Het is dus belangrijk dat je dit nummer zo snel mogelijk in je bezit hebt. Het NIE nummer kan je aanvragen bij het dichtstbijzijnde ‘Oficina de Extranjeros’ in jouw nieuwe woonplaats of van tevoren bij de Spaanse Ambassade in Nederland.

Inpakken voor je verhuizing naar Spanje

Neem je alles mee? Of moet je een selectie gaan maken in je spullen? Ook voor een kleine verhuizing kan je een verhuisbedrijf inschakelen. Sommigen doen standaard routes naar bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje, je kan dan een aantal kubieke meters in de vrachtwagen reserveren. De kosten worden dan berekend aan de hand van het volume van je verhuizing en de bestemming. Zo kan je er dus ook voor kiezen om een deel van je inboedel mee te nemen.

Een verhuisbedrijf kan je ook van tevoren voorzien van verhuisdozen en materialen, deze heb je dan te leen. Bespreek de mogelijkheden met het verhuisbedrijf die van toepassing zijn voor de transport naar jouw bestemming. Als je gaat inpakken let er dan op dat je ruim voor een week aan kleren en goederen apart houdt voor in je bagage. Soms zijn je spullen iets langer onderweg en onbereikbaar dan je verwacht. Houd belangrijke documenten zoals je paspoort altijd bij de hand. Meer handige tips voor verhuizen naar Spanje vind je in onze checklist voor internationaal verhuizen.

Je aankomst in Spanje

Bij aankomst in je nieuwe omgeving is er veel te zien en te beleven. Misschien moet je de taal nog eigen maken, dit kan soms wat lastige situaties veroorzaken in het begin. Wees voorbereid op een periode van aanpassing. Ook al ben je nog in Europa, zoveel veranderingen in één keer kunnen weleens heimwee of een culture shock veroorzaken.

Gelukkig zijn er vaak meerderen om je heen die in hetzelfde schuitje zitten en je op weg kunnen helpen met je nieuwe start. Zorg dat je goed op de hoogte bent van wat je allemaal moet regelen qua administratie, elk land kent zijn eigen procedures en manieren. In Spanje is het ook niet ongewoon dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Soms is wat geduld en vastberadenheid de uitkomst.

Hulp bij je verhuizing naar Spanje

Kan je wel wat hulp gebruiken bij je verhuizing naar Spanje? Een professioneel verhuisbedrijf kan veel van je zorgen uit handen nemen. Een verhuizing naar het buitenland vergt tenslotte veel energie en voorbereiding. Vraag nu verschillende offertes aan bij internationale verhuisbedrijven en ontdek wat zij voor jou kunnen betekenen.

Verhuizen zonder zorgen

Vind betrouwbare verhuisbedrijven. Gratis en vrijblijvend.

Rate this post

Wil je in contact komen met betrouwbare verhuisbedrijven?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven passen bij jouw verhuizing.

Gerelateerde artikelen

Vergelijk offertes van verhuisbedrijven en bespaar