Hero image

Vergelijk verhuis offertes

Vind dé verhuizer voor je project

Gratis - Vrijblijvend

Checklist internationaal verhuizen

Een checklist komt goed van pas bij een verhuizing, vooral als je naar het buitenland verhuist. Dan zijn er extra veel zaken om te regelen en verplichtingen waar je aan moet voldoen. Denk aan administratieve afhandeling en de transport van je goederen, je reis naar het land toe en misschien is er zelfs sprake van douane controle voor je goederen. Kortom, een heleboel om over na te denken. In dit artikel vind je een checklist internationaal verhuizen, die je kan gebruiken als leidraad voor je voorbereiding en taken tijdens de verhuizing.

Een checklist komt goed van pas bij een verhuizing, vooral als je naar het buitenland verhuist. Dan zijn er immers extra veel zaken om te regelen en verplichtingen waar je aan moet voldoen.

Geschatte leestijd: 7 minuten


Navigeer gemakkelijk door dit artikel


Planning van je checklist internationaal verhuizen

Als je gebruik maakt van een checklist is het handig om ook over de tijdsplanning na te denken. Wanneer is je vertrek datum? Dan is dat je uiterste deadline om georganiseerd te vertrekken. Soms lijkt het of je alle tijd hebt en valt dat op het laatste moment best tegen. Het is bijvoorbeeld aan te raden om het inpakken zoveel mogelijk te verspreiden om dichter naar de verhuisdatum toe al zoveel mogelijk klaar te hebben staan. Dit wil je niet allemaal op het laatste moment nog moeten doen.

Internationale verhuisoffertes vergelijken

Ook voor een internationale verhuizing is het van belang om verhuisoffertes te vergelijken. Er zijn verschillende bedrijven die je hiermee kunnen helpen en die internationaal ervaring en kennis hebben om jouw inboedel veilig te verhuizen. Vraag daarom ruim van tevoren verschillende offertes aan zodat je genoeg tijd hebt om een weloverwogen keuze te maken.

Op zoek naar een verhuisbedrijf?

Vind betrouwbare verhuisbedrijven binnen 5 minuten.

Zodra je een verhuisbedrijf hebt geselecteerd is het praktisch om al duidelijke afspraken met ze te maken en je planning te bespreken. Denk ook aan de levering van het inpakmateriaal wat het verhuisbedrijf voor je kan regelen.

Checklist Internationaal verhuizen: 10 stappen

Verhuizen naar het buitenland is een hele klus, daarom is een houvast prettig om mee te werken. Zo vergeet je minder snel wat je nog moet doen en kan je de tijd zo efficiënt mogelijk indelen. Om je op weg te helpen hebben wij een checklist internationaal verhuizen voor je samengesteld. Stap 1: Maak een planning

Als je weet op welke datum je moet gaan verhuizen, is het verstandig om te beginnen met een verhuisplanning. Er zijn verschillende taken die voor een bepaald moment geregeld moeten zijn, zoals je tickets boeken, uitschrijving bij de gemeente en misschien een visum document. Het is dus verstandig om bij de belangrijkste benodigdheden een tijdsindicatie te zetten. De overige zaken kan je er dan omheen plannen, zoals het inpakken.

Stap 2: Vraag verschillende verhuisoffertes aan

Internationaal verhuizen is een hele onderneming, een verhuisbedrijf is daarbij onmisbaar. Een verhuisbedrijf neemt een heleboel zorgen uit handen, waaronder de transport en de verzekering van je goederen. Door het aanvragen van meerdere offertes kan je een keuze maken voor het verhuisbedrijf dat het beste bij je past. De prijs kan ook behoorlijk uiteen lopen, daarom is het goed om meerdere opties te bekijken en je kosten in kaart te brengen.  

Stap 3: Informeer je werkgever, vrienden en familie

Als je niet op verzoek van je werkgever naar het buitenland verhuist, is het prettig om deze ruim van tevoren te informeren. Om je werkzaamheden zo goed mogelijk en op je gemak af te ronden helpt het om je collega’s op de hoogte te stellen zodra je de keuze hebt gemaakt. Ook vrienden en familie zullen wellicht tijd nodig hebben om aan het idee te wennen dat je uit Nederland vertrekt. Zo kunnen ze zich erop voorbereiden, maar ook jou helpen met het prepareren van je vertrek.

Stap 4: Regel je uitschrijvingen en opzeggingen in Nederland tijdig

Heb je een huurcontract en verschillende service contracten op jouw naam staan? Begin dan tijdig met de opzeggingen. Check ook altijd van tevoren de opzegtermijn. In veel contracten wordt een opzegtermijn van een kalendermaand gehanteerd, dit is meestal het geval bij een huurcontract. Moet je toch sneller vertrekken? Neem dan contact op met de verhuurder om de situatie te bespreken. Denk ook bij het opzeggen aan je energiecontract, telefooncontract en je verzekeringen.

Stap 5: Vraag je visum aan (indien van toepassing)

Voor landen buiten Europa moeten wij als Nederlanders vaak een visum aanvragen. Verhuis je dus naar een verre bestemming, lees je dan goed in over de visum voorwaarden. In landen zoals Amerika of Australië gaat hier vaak een heel proces aan vooraf. Mocht het je niet duidelijk zijn, kan je de ambassade van Nederland in het desbetreffende land raadplegen. Zij kunnen je voorzien van de informatie en vereisten.

checklist verhuizen

Stap 6: Plan je reis

Wacht niet tot het laatste moment met je tickets en accommodatie boeken. Prijzen kunnen variëren en als je te lang wacht kan het zijn dat je reis steeds duurder wordt. Door vroegtijdig tickets en eventuele accommodaties te vergelijken, heb je meer kans op een betaalbare en goed georganiseerde reis. Check voor het land waar je naartoe verhuist welke aanvullende reisocumenten nodig zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Stap 7: Pak je spullen in

Als je een verhuisbedrijf hebt gekozen kunnen ze de verhuismaterialen aan je uitlenen. De meeste verhuizers hebben dozen beschikbaar die ze van tevoren bij je kunnen afleveren. Het verhuisbedrijf zal je informeren over hoe dit in z’n werk gaat en welke materialen ze beschikbaar hebben. Start tijdig met het uitzoeken en inpakken van je spullen. Als je van voren af aan begint komt er veel bij kijken en moet je wellicht alles wat je hebt uitzoeken en weg doen of inpakken.

Stap 8: Maak een berekening van de kosten

Internationaal verhuizen is een kostbare bezigheid. Er komen uiteindelijk meer kosten bij kijken dan bij national verhuizen. Welke kosten je in gedachten moet houden kan je vinden in ons artikel over kosten internationaal verhuizen. Je kan onder andere denk aan hogere transportkosten, kosten voor je reis naar de bestemming, kosten voor administratieve zaken zoals verzekering en/of douanekosten en nieuwe contracten die je afsluit bij aankomst. Het is dus handig om van tevoren even een berekening te maken zodat je de kosten alvast inzichtelijk hebt en eventueel apart kan zetten.

Stap 9: Check de verhuisverzekering

Voordat je de verhuizers bevestigd, ga altijd even na welke verhuisverzekering zij bieden voor tijdens de transport. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat bij schade of diefstal je eigendommen verzekerd zijn. De meeste grote verhuisbedrijven zijn goed gedekt en bieden aan hun klanten de verzekering aan welke ze in de offerte al berekend hebben. Bespreek dit van tevoren met je verhuisbedrijf naar keuze, zodat er geen misverstanden over kunnen ontstaan.

Stap 10: Voorbereiding voor de verhuisdag

Het is bijna zover, de dag van je verhuizing nadert. Houd er rekening mee dat je spullen gedurende minimaal 2 weken onbereikbaar zullen zijn. Het is dus van belang dat je bewust inpakt, genoeg schone kleren en belangrijke documenten bij je bagage voor handen houdt. Maak desnoods een lijst van alle spullen die je apart wilt houden en tijdens je reis nodig zult hebben. Bij een goede voorbereiding hoort ook het plannen van de schoonmaak en oplevering van je huis of appartement. Plan de overdracht op tijd in, zodat je niet in de knoei komt met je tijd.

Met bovenstaande 10 stappen van de checklist internationaal verhuizen kom je al een heel eind. Bekijk ook eens onze algemene checklist verhuizen, dit is wellicht een goede aanvulling op bovenstaande.

Aankomst op je bestemming

Bij aankomst op je bestemming komt er ook nog veel op je af. Naast dat je zal moeten wennen aan een nieuwe omgeving, is er ook nog het een en ander dat je moet regelen. Zoals bijvoorbeeld een vervoermiddel, je inschrijving in de nieuwe woonplaats, je service contracten voor thuis afsluiten en lokale diensten ontdekken. Er is veel te doen bij een verhuizing naar het buitenland wat zorgt voor een leuke maar zeker ook spannende tijd.  

Verhuizen zonder zorgen

Vind betrouwbare verhuisbedrijven. Gratis en vrijblijvend.

5/5 - (1 stemmen)

Wil je in contact komen met betrouwbare verhuisbedrijven?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven passen bij jouw verhuizing.

Gerelateerde artikelen

Vergelijk offertes van verhuisbedrijven en bespaar