Wanneer je emigreert, wil je uiteraard dat het verhuisproces ordelijk en vlot verloopt en niet voor stress zorgt. Waar houd je rekening mee bij een verhuizing naar het buitenland?
Geschatte leestijd: 5 minuten
Navigeer gemakkelijk door dit artikel
Verhuizing organiseren
Het plannen van een verhuizing naar het buitenland vereist een weloverwogen aanpak. Vaak moeten er ook in het land van bestemming zelf nog veel zaken geregeld worden. Hieronder staan belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij het organiseren van een verhuizing naar het buitenland met verschillende tips en verhuisadvies voor expats.
Op zoek naar een verhuisbedrijf?
Vind betrouwbare verhuisbedrijven binnen 5 minuten.
1. Beslis tijdig wat je meeneemt of achterlaat
Onnodige spullen verhuizen kost geld en moeite. Verblijf je tijdelijk in het buitenland? In dat geval is het verstandig om bezittingen in Nederland te laten. Hiervoor kan je een opslagruimte huren. Controleer ook tijdig de stekkertypen van het land van bestemming. In andere landen wordt er vaak gebruik gemaakt van andere stekkertypen voor elektrische apparaten. Het kan voorkomen dat je met behulp van een reis- of wereldstekker gewoon gebruik kunt maken van je apparatuur. Het kan ook voorkomen dat de netfrequentie of spanning niet overeenkomt met je apparatuur. Zo kan je tijdig beslissen of je oude apparatuur verkoopt, opslaat of wegdoet.
2. Ga alvast op zoek naar woonruimte
Als je in opdracht of op verzoek van je bedrijf verhuist naar het buitenland is er vaak sprake van een relocation package. Dit houdt in dat je werkgever betaalt voor de verhuisservice en voor een periode van het (tijdelijke) onderkomen. Hierbij hoort ook het inschakelen van een makelaar op locatie. In dit geval wordt het meeste voor je verzorgd en is er (tijdelijke) huisvesting vooraf voor je geregeld.
Is dit niet het geval en moet je zelf op zoek? Verdiep je dan ruim van tevoren in de huizenmarkt en ga op zoek naar de prijsklasse en buurt waar je zou willen wonen. Het is verstandig om al van tevoren afspraken te maken met agencies en makelaars, zodat je bij aankomst gauw op pad kan voor je woning. Je kan dan ook de opties voor tijdelijk verblijf bespreken en vragen naar tips en handige websites voor je zoektocht. Heb je de mogelijkheid om voor je verhuizing al een bezoek te brengen aan je nieuwe woonplaats? Dan kan het heel veel tijd en gedoe schelen om dan al een woning uit te zoeken.
3. Vergelijk verhuisoffertes
Bij een internationale verhuizing wordt aangeraden om een vakkundig verhuisbedrijf in te schakelen. Door het aanvragen van diverse offerteaanvragen ben je in staat om te onderhandelen over de prijzen en gewenste diensten van verschillende verhuisbedrijven. Een verhuisofferte geeft je meer inzicht in de verhuiskosten voor je verhuizing. Door offertes van meerdere verhuisbedrijven met elkaar te vergelijken, bespaar je op de verhuiskosten.
4. Verzamel belangrijke documenten
Bij een verhuizing naar het buitenland is het verstandig om belangrijke documenten te verzamelen. Sommige documenten worden namelijk ook opgevraagd bij buitenlandse ambassades en consulaten. Denk hierbij aan documenten zoals:
- Uittreksel geboorteregister
- Trouwakte
- Verzekeringsdocumenten
- Medische en tandheelkundige documenten
- Diploma’s en documenten van de basisregistratie personen (BRP)
- Documenten van pensioen en/of uitkering
- Paspoorten
5. Contacteer de ambassade van het land van bestemming
Neem contact op met de ambassade van het land waarnaar je verhuist en controleer alle noodzakelijke juridische informatie over je verhuizing, zoals het verkrijgen van een visum, vergunningen, vaccinaties etc. Vaak kan je ook bij de Nederlandse ambassade in het buitenland terecht om belangrijke documenten officieel te laten vertalen en te legaliseren.
6. Regel je bankzaken en verzekeringen
Wanneer je gaat verhuizen is het van belang dat je financiën en verzekeringen op orde zijn. Neem hiervoor eerst contact op met je bank om uw financiële zaken door te lopen. Wanneer je langer dan zes maanden in het buitenland gaat wonen, moet je namelijk ook nadenken over een buitenlandse bankrekening. Bij langdurig verblijf in het buitenland zijn er ook meerdere risico’s waar je rekening mee moet houden zoals diefstal, schade en ongevallen. De kans is groot dat je met een standaard reisverzekering niet volledig bent gedekt. Controleer daarom of je een doorlopende reisverzekering kan afsluiten. Denk ook aan een internationale ziektekostenverzekering, omdat geneeskundige kosten in andere landen soms hoger zijn dan in Nederland.
Verhuizen met het gezin
Verhuis je met je gezin? Dit kan een ingrijpend moment zijn voor jou, je partner en voor de kinderen. Het is van belang om je kinderen goed voor te bereiden zodat ze hun oude leven kunnen achterlaten en met enthousiasme vooruit kunnen kijken naar de verhuizing. Vaak is dat lastig wanneer je kinderen al wat ouder zijn en gehecht zijn aan hun leefstijl en het ouderlijk huis. Denk er ook aan om je kinderen op tijd in te schrijven bij een nieuwe school. Het kan van belang zijn om je familie een taalcursus te laten volgen, zodat zij makkelijker kunnen communiceren en relaties op kunnen bouwen.
Vakkundige hulp bij een internationale verhuizing
Niet alleen helpt een verhuisbedrijf je bij het transporteren van uw goederen, zij zorgen er vaak ook voor dat je inboedel verzekerd is tijdens de verhuizing. Als je een internationaal verhuisbedrijf gaat inschakelen, dan is het verstandig om eerst meerdere offertes aan te vragen. Let bij het vergelijken ook op extra kosten voor het verhuizen naar moeilijk bereikbare plekken, tussentijdse opslag voor je inboedel en de garanties die het bedrijf biedt.
Verhuizen zonder zorgen
Vind betrouwbare verhuisbedrijven. Gratis en vrijblijvend.
Vragen over uw verhuizing en meer verhuisadvies voor expats
Op deze website vind je uitgebreide informatie over internationale verhuiszaken. Verhuisbedrijven kunnen je altijd extra toelichting geven en je helpen met de verhuisplanning.