Hero image

Vergelijk verhuis offertes

Vind dé verhuizer voor je project

Gratis - Vrijblijvend

Verhuisplanning

Een verhuisplanning zorgt voor structuur in je verhuizing en rust in je hoofd. Met een goede voorbereiding kom je minder voor verrassingen te staan. Hoe stel je een verhuisplanning op?

Geschatte leestijd: 6 minuten


Navigeer gemakkelijk door dit artikel


Wat zet je in een verhuisplanning?

Om een verhuisplanning op te stellen begin je het beste met het maken van een lijst. Start bijvoorbeeld met de zaken die je moet afronden in je huidige woning. Daarnaast is het handig, als je van een verhuisbedrijf gebruik wilt maken, om zo snel mogelijk verschillende verhuisoffertes aan te vragen om te kunnen vergelijken.

Wij zetten voor je op een rijtje waar je bij het plannen van je verhuizing rekening mee moet houden en wat je in de planning kan opnemen. Probeer ook bij elk onderdeel een tijdsindicatie of deadline te plaatsen.

Vraag offertes aan bij verhuisbedrijven

Door bij verschillende verhuisbedrijven een offerte aan te vragen kan je de prijzen en verhuisservice vergelijken en een bij jou passende keuze maken. Hiermee bespaar je kosten op je verhuizing. In je planning kan je opnemen welke verhuisbedrijven jou een offerte hebben gestuurd en welke prijzen ze hanteren. Zo kan je in een oogopslag zien welke voor jou het voordeligst is.

Op zoek naar een verhuisbedrijf?

Vind betrouwbare verhuisbedrijven binnen 5 minuten.

Opzeggen van contracten en abonnementen

Als je besloten hebt om te verhuizen moet er meteen het een en ander in werking worden gezet. In je planning wil je beginnen met het opzeggen van wat je niet meer nodig hebt. Dit is van belang aangezien je in de meeste gevallen te maken hebt met een opzegtermijn.

Soms is dat termijn een maand, als in 30 dagen, maar vaak gaat het om een kalendermaand. Dan moet je rekening houden met meer dan 30 dagen. Zeg je het huurcontract bijvoorbeeld de 15e op, dan gaat die kalender maand pas vanaf de 1e van de volgende maand in. Dan ben je dus al zo’n 45 dagen verder. Tot die tijd wordt er verwacht dat je betaald volgens de contractvoorwaarden. Lees dus altijd goed de voorwaarden.

Dit geldt ook voor de manier van opzeggingen, sommige opzeggingen moeten nog per aangetekende brief worden gemeld. Heb je een koopwoning? Zorg dan voor duidelijke afspraken met de makelaar en een datum voor de overdracht.

Maak een lijstje van de contracten die je moet opzeggen of moet overplaatsen naar je nieuwe woning.

Regel inpakmaterialen

In veel gevallen kan het verhuisbedrijf je van verhuismaterialen zoals verhuisdozen voorzien. Wil je toch zelf materialen aanschaffen of maak je geen gebruik van een verhuisbedrijf? Zorg er dan voor dat je de materialen tijdig in huis hebt zodat je ruim van tevoren kan beginnen met inpakken. Zet in je planning wanneer je hiermee wilt beginnen. Het is prettig om hier de tijd voor te nemen en alvast wat in te kunnen pakken als je dat wilt. Uiteindelijk zal het nog best veel werk zijn en helemaal als je de woning schoon moet opleveren.

Verhuisplanning

Dagelijkse planning

Als je het lastig vindt van start te gaan, maak dan een schema of lijstje van wat je elke dag wil doen. Het voelt al goed als je steeds meer dingen weg kan strepen. Zo kan je bijvoorbeeld beginnen met een lijst te maken van alles wat je in moet pakken en verdeel je dit per dag tot naar de verhuisdag toe, zodat je meer overzicht hebt op wat er nog gedaan moet worden.

Nieuwe contracten afsluiten

Denk ook aan wat je nodig hebt bij je nieuwe woning. Zoals je nieuwe contracten voor energie, water en gas. Gaan de kinderen naar een andere school en moet je daarvoor inschrijven? Heb je recht op huursubsidie en/of een verhuisvergoeding voor je nieuwe woning? Het helpt om alles op je verhuischecklist te zetten en daar een tijdschema van te maken.

Verzekering controleren

Controleer ook je inboedel- en opstalverzekering en breng je verzekeraar op de hoogte van je verhuizing. De inboedelverzekering van je nieuwe woning moet ingaan op de dag dat je verhuist. Heb je al een inboedelverzekering? Dan loopt deze door. Een opstalverzekering moet ingaan op de dag van de eigendomsoverdracht. Laat de opstalverzekering van je oude huis daarom doorlopen totdat deze officieel is overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

Plan de indeling van je nieuwe woning huur- of koopwoning

Voordat je naar je nieuwe huur- of koopwoning kunt verhuizen, moeten er een aantal zaken geregeld worden. Het is belangrijk dat je de kamers van je nieuwe woning opmeet voor de verhuizing. Zo kan je van tevoren bepalen welke meubelen waar komen te staan en kan je de verhuizers duidelijke instructies geven op de verhuisdag.

De verhuisdag

Het plannen van de verhuisdag vraagt misschien nog wel de meeste aandacht. Zo is het belangrijk om professionele verhuizers op tijd in te schakelen en te beginnen met inpakken. Voor de verhuisdag zelf is het handig om opvang voor kinderen en huisdieren te regelen. Vergeet niet om op die dag de meterstanden van de oude woning te noteren. Het is verstandig om dit in de verhuisplanning op te nemen.

Na de verhuisdag

Het zorgvuldig opstellen van verhuisplanning leidt tot een goed verlopende verhuisdag. Denk nog even aan de laatste acties, zoals het inleveren van de verhuisdozen en het melden van eventuele schade bij het verhuisbedrijf.

Tip: voor het versturen van verhuisberichten kan je gebruik maken van de verhuisservice van Post NL. Echter kan je de meeste adreswijzigingen online regelen of per telefoon.

Denk er in ieder geval aan om bij onderstaanden je adreswijziging door te geven:

  • Verzekeraars
  • Banken
  • Gemeente
  • Tandarts
  • Huisarts
  • Apotheek
  • Familie
  • Vrienden

Verhuisbedrijven helpen u ook vóór de verhuizing

Tijdens de voorbereiding van je verhuizing zijn er veel kleine dingen die je eenvoudig en snel zelf uit kunt voeren. Je bespaart tijd als je bij een verhuisbedrijf bijvoorbeeld ook de verhuisdozen leent. Daarnaast bespaar je nog meer tijd als verhuizers je bezittingen in- en uitpakken. Verhuisbedrijven hebben gespecialiseerde verhuizers en kunnen daarom snel en goed verhuizen. 

Verhuizen zonder zorgen

Vind betrouwbare verhuisbedrijven. Gratis en vrijblijvend.

5/5 - (2 stemmen)

Wil je in contact komen met betrouwbare verhuisbedrijven?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven passen bij jouw verhuizing.

Gerelateerde artikelen

Vergelijk offertes van verhuisbedrijven en bespaar