Hero image

Vergelijk verhuis offertes

Vind dé verhuizer voor je project

Gratis - Vrijblijvend

Koelkast verhuizen

Een koelkast is vaak een groot en moeilijk object om te verhuizen. Het vereist een speciale aanpak om te voorkomen dat er schade ontstaat aan zowel je koelkast en andere spullen.

Geschatte leestijd: 7 minuten


Navigeer gemakkelijk door dit artikel


Stappenplan voor het verhuizen van je koelkast

De koelkast is uiteraard slechts een onderdeel van je totale verhuizing, maar vraagt wellicht om de meeste aandacht en zorg. Bij een kleine koelkast zal het verplaatsen geen groot probleem veroorzaken, maar heb je een gezinskoelkast met meerdere planken en een vriezer? Dan gaat hier wel wat voorbereiding aan vooraf.

Hieronder vind je een aantal stappen en tips om je koelkast op de meest veilige en praktische manier te verhuizen.

Stap 1: Haal de koelkast leeg en zet het apparaat uit

Stap 2: Ontdooi de vriezer, laat de kou en het vocht uit de koelkast

Stap 3: Maak de koelkast schoon en haal de losse onderdelen eruit of zet ze vast

Stap 4: Zet de de deur van de koelkast eventueel vast

Stap 5: Neem handdoeken voor vocht mee en bijvoorbeeld een deken ter bescherming

Stap 6: Gebruik een hulpmiddel voor de transport zoals een steekwagen

Stap 7: Vervoer de koelkast rechtop

Stap 8: Laat de koelkast bij aankomst minimaal 12 uur rusten voordat je deze weer aanzet

Bespaar op het verhuizen van je koelkast

Ben je op zoek naar specialisten die zowel jouw koelkast als de rest van de inboedel schadeloos kan verhuizen? Het vergelijken van offertes is de snelste manier om deze specialisten te vinden. Vraag nu tot 6 offertes aan van verschillende verhuisbedrijven uit jouw buurt en ontvang binnen 2 werkdagen al een reactie. Met het vergelijken van de offertes bespaar je op je totale verhuiskosten. De aanvraag is binnen 2 minuten verzonden en is geheel gratis en vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Op zoek naar een verhuisbedrijf?

Vind betrouwbare verhuisbedrijven binnen 5 minuten.

Een koelkast verhuizen: de voorbereiding

Voordat je een koelkast verhuist, is het belangrijk dat je alle etenswaren verplaatst naar een andere koelkast. Je kan namelijk niet de koelkast met volledige inhoud verhuizen. Zet daarna de koelkast uit en haal de stekker uit het stopcontact. Het is tijd voor een grote schoonmaakbeurt. Heeft jouw koelkast een vriesvak? Begin dan minimaal de dag voor de verhuizing aan de schoonmaak, het ontdooien van de vriezer kost namelijk best wat tijd.

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de vriezer in de koelkast compleet ontdooit is:

1. Gereedschap en föhn

De eerste manier is om het ijs eruit te krabben via een föhn. Door de warme lucht die de föhn blaast, ontdooit het ijs sneller en is het makkelijker om het met bijvoorbeeld een ijskrabber van de randen af te halen. De ijskrabber die je gebruikt om je autoruiten ijsvrij te maken is hiervoor geschikt.

2. Natuurlijk laten ontdooien

Heb je geen moment vrij waarop je zelf de koelkast ontdooit? Zet dan de deur van de koelkast goed open en laat deze minimaal 1 dag voor de verhuizing open staan. Vang het water op met bakjes of (oude) handdoeken.

3. Pan met heet water

De derde en laatste manier is het plaatsen van een pan met kokend water in het vriesvak, dit versnelt namelijk het dooiproces. Let wel op met deze methode! Niet alle thermostaten binnenin de koelkast kunnen dit temperatuurverschil aan. De voorkeur gaat dus uit naar de bovenste 2 manieren.

Na het ontdooien van de koelkast is slim om de koelkast schoon te maken. Maak alle planken, vakken en lades schoon, zodat u een schone koelkast heeft in jouw nieuwe woning.

koelkast verhuizen

Koelkast transporteren

Een koelkast vervoeren is wat lastiger dan de meeste apparatuur. Het is van belang dat de koelkast zoveel mogelijk rechtop blijft staan tijdens de transport. Dit heeft te maken met de koelvloeistof die anders binnen het apparaat kan verspreiden en kan gaan schuimen, waardoor de koelkast kan beschadigen.

Een koelkast weegt behoorlijk wat, hier kan je dus goed wat hulp bij gebruiken. Dit kan met behulp van materialen zoals een steekwagen en verhuiswagen, of verhuizers die het apparaat voor je vervoeren. Er bestaan ook speciale banden die je kan gebruiken om zware apparaten makkelijker te tillen.

Als je de verhuizing door een professioneel verhuisbedrijf laat verzorgen zullen zij de koelkast met zorg behandelen. Wel moet de koelkast al van tevoren ontdooid zijn en het vocht moet eruit zijn verwijderd.

Hoe krijg je de koelkast van de trap naar beneden?

Woon je in een appartement? Een koelkast weegt behoorlijk wat, het is daarom verstandig om dergelijk zware apparatuur door een professioneel verhuizer te laten tillen. Een verhuislift huren is de makkelijkste optie, verhuizers tillen je koelkast dan via de verhuislift de verhuiswagen in.

Ga je toch zelf aan de slag en moet de koelkast naar beneden, zorg er dan voor dat jij en je verhuishulp de middelen hebben om dit te doen en weten hoe het moet. Er zal één persoon de koelkast moeten ondersteunen en één persoon de bovenkant vast moeten houden. Probeer niet met teveel mensen de koelkast te dragen, dit kan voor gevaarlijke situaties op de trap zorgen. Er zijn special banden om zware items mee te tillen, je kan overwegen deze aan te schaffen of te lenen.

Hulpmiddelen bij het verhuizen van je koelkast

Het verhuizen van je koelkast moet efficiënt, maar vooral schadeloos gebeuren. Om schade aan je koelkast te voorkomen, vind hieronder een aantal verhuishulpmiddelen.

  • Tape voor het vastmaken van de planken en lades in je koelkast
  • Spanband voor het vastzetten van je koelkastdeur
  • Verhuislift om je koelkast naar beneden te halen
  • Steekwagen waarmee je de koelkast naar het vervoermiddel rijdt
  • Verhuisbanden als tilhulp

Wanneer zet je de koelkast aan na de verhuizing?

Moet je koelkast toch gekanteld of plat neergelegd worden tijdens de verhuizing? Laat deze dan bij aankomst minimaal 12 uur ongebruikt op de nieuwe plek staan, zodat de koelvloeistof weer kan zakken. Sluit de koelkast daarna pas weer aan. Wanneer je de koelkast te snel aanzet, is het niet meer mogelijk voor de motor om het koelmiddel goed rond te pompen. Dit zorgt ervoor dat de motor oververhit raakt.

Als je de koelkast rechtop hebt kunnen vervoeren kan je het apparaat na een aantal uren weer aanzetten. Het is aan te raden om voor de zekerheid zo’n 12 uur te hanteren en de koelkast dan pas weer in gebruik te nemen. Heb je een nieuwe koelkast aangeschaft? Dan moet je deze 24 uur laten rusten, daarna kan je de koelkast in gebruik nemen.

Vind de beste verhuizers voor je verhuisopdracht

Verhuizers zijn gespecialiseerd in het vervoeren van zware objecten. Ben je op zoek naar een verhuisbedrijf dat je volledig ontzorgt tijdens uw verhuizing? Vraag nu tot 6 offertes aan van verschillende verhuisbedrijven uit de buurt. Door de offertes te vergelijken vind je snel de beste verhuizers voor je opdracht. De aanvraag is binnen 2 minuten verzonden en binnen 2 werkdagen ontvang je al een reactie van de specialisten. Daarnaast is de aanvraag geheel gratis en vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Verhuizen zonder zorgen

Vind betrouwbare verhuisbedrijven. Gratis en vrijblijvend.

4.5/5 - (4 stemmen)

Wil je in contact komen met betrouwbare verhuisbedrijven?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven passen bij jouw verhuizing.

Gerelateerde artikelen

Vergelijk offertes van verhuisbedrijven en bespaar