Hero image

Vergelijk verhuis offertes

Vind dé verhuizer voor je project

Gratis - Vrijblijvend

Verhuizen met restschuld

Ben je van plan om te gaan verhuizen, maar verwacht je jouw huis met verlies te verkopen? Wanneer je woning minder oplevert dan je hypotheekschuld, heb je te maken met een restschuld.

Geschatte leestijd: 3 minuten


Wat is een restschuld?

Restschuld is het deel van de hypotheek dat na de verkoop van het huis niet kan worden afgelost. In veel gevallen ben je zelfs verplicht om eerst jouw hypotheek volledig af te lossen voordat je toestemming krijgt om een woning te verkopen. Dit kan een vervelende situatie vormen wanneer je op de korte termijn wilt verhuizen.

Hoe voorkom ik een restschuld?

Dalende huisprijzen kunnen er voor zorgen dat je misschien te maken krijgt met een restschuld. Een restschuld kun je voorkomen door een hypotheek te nemen die aflossingsvrij is. Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat het de mogelijkheid biedt om vervroegd je hypotheekschuld af te lossen. Het is ook verstandig om geld te sparen op een (geblokkeerde) spaarrekening zodat je een eventuele restschuld bij verkoop kunt opvangen. Het is wenselijk om met je eigen vermogen de restschuld af te betalen omdat maandelijkse hypotheeklasten dan dalen. Geld dat je hebt belegd in aandelen of fondsen kan ook gebruikt worden om een hypotheek vroegtijdig af te lossen. Denk ook aan vakantiegeld of uw eindejaarsuitkering.

Verhuizen met restschuld

Restschuld aflossen

Afhankelijk van jouw inkomen en specifieke situatie heb je enkele mogelijkheden om jouw restschuld af te lossen. Hieronder staan enkele oplossingen:

1. Je kan in overleg met de bank de restschuld omzetten naar een persoonlijke lening. Let op! De rentetarieven voor deze leningen zijn vaak erg hoog.

2. Wanneer je een nieuwe lening afsluit bij de bank om de schuld af te betalen kom je in aanmerking voor belastingvoordeel. De rente die je betaalt is aftrekbaar bij de belastingaangifte. Deze renteaftrek is tien jaar lang geldig.

3. Koop je een nieuwe woning? Dan heb je wellicht de optie om de restschuld te financieren met een volgende hypotheek. Houd er rekening mee dat je met deze regeling te maken krijgt met hogere maandlasten.

4. Als je een hypotheek hebt afgesloten met de Nationale Hypotheek Garantie kun je in geval van tegenspoed de restschuld laten kwijtschelden. Deze regeling geldt alleen bij flinke tegenslagen, bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt bent verklaard.

Vragen over verhuizen met een restschuld

Jouw bank kan altijd extra toelichting geven en jouw zaak onder de loep nemen. Zij bieden passende oplossingen voor jouw specifieke situatie. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met je bank bij plannen om je woning te verkopen. Zo voorkom je belemmeringen bij een geplande verhuizing.

Rate this post

Wil je in contact komen met betrouwbare verhuisbedrijven?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven passen bij jouw verhuizing.

Vergelijk offertes van verhuisbedrijven en bespaar