Hero image

Vergelijk verhuis offertes

Vind dé verhuizer voor je project

Gratis - Vrijblijvend

Verhuizen met restschuld

Bent u als huiseigenaar van plan om binnenkort te gaan verhuizen, maar verwacht u het huis met verlies te verkopen? Wanneer uw woning minder oplevert dan uw hypotheekschuld heeft u te maken met restschuld.

Wat is restschuld?

Restschuld is het deel van de hypotheek dat na de verkoop van het huis niet kan worden afgelost. In veel gevallen bent u zelfs verplicht om eerst uw hypotheek volledig af te lossen voordat u toestemming krijgt om een woning te verkopen. Dit kan een vervelende situatie vormen wanneer u op de korte termijn wilt verhuizen. Daarom bieden wij op Verhuisoffertes.com advies en informatie om restschuld te voorkomen en af te lossen. Verhuizen met restschuld

Hoe voorkom ik restschuld?

Dalende huisprijzen kunnen er voor zorgen dat u misschien te maken krijgt met restschuld. Restschuld kunt u voorkomen door een hypotheek te nemen die aflossingsvrij is. Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat het u de mogelijkheid bied om vervroegd uw hypotheek schuld af te lossen. Het is ook verstandig om geld te sparen op een (geblokkeerde) spaarrekening zodat u een eventuele restschuld bij verkoop kunt opvangen. Het is wenselijk om met uw eigen vermogen de restschuld af te betalen omdat maandelijkse hypotheeklasten dan dalen. Geld dat u belegd heeft in aandelen of fondsen kan ook gebruikt worden om uw hypotheek vroegtijdig af te lossen. Denk ook aan vakantiegeld of uw eindejaarsuitkering.

Restschuld aflossen

Afhankelijk van uw inkomen en specifieke situatie heeft u enkele mogelijkheden om uw restschuld af te lossen. Hieronder staan enkele oplossingen:

1. U kunt in overleg met uw bank de restschuld omzetten naar een persoonlijke lening. Let op! De rentetarieven voor deze leningen zijn vaak erg hoog.

2. Wanneer u een nieuwe lening afsluit bij de bank om de schuld af te betalen komt u in aanmerking voor belastingvoordeel. De rente die u betaalt kunt u aftrekken bij de belastingaangifte. Deze renteaftrek is tien jaar lang geldig.

3. Koopt u een nieuwe woning? Dan heeft u wellicht de optie om de restschuld te financieren met een volgende hypotheek. Houd er rekening mee dat u met deze regeling te maken met hogere maandlasten.

4. Sluit een lening af bij een van uw familieleden door middel van een belastingvrije schenking. Een schenking mag maximaal 100.000 euro bevatten.

5. Als u een hypotheek heeft afgesloten met de Nationale Hypotheek Garantie kunt u in geval van tegenspoed de restschuld laten kwijtschelden. Deze regeling geldt alleen bij flinke tegenslagen bijvoorbeeld wanneer u arbeidsongeschikt bent verklaard.

Vragen over verhuizen met restschuld

Uw bank kan altijd extra toelichting geven en uw zaak nader bekijken. Zij bieden ook een passende oplossingen voor uw specifieke situatie. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met uw bank wanneer u van plan bent om een woning te verkopen. Zo voorkomt u ook belemmeringen bij een geplande verhuizing.

Rate this post

Wil je in contact komen met betrouwbare verhuisbedrijven?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven passen bij jouw verhuizing.

Vergelijk offertes van verhuisbedrijven en bespaar