Hero image

Vergelijk verhuis offertes

Vind dé verhuizer voor je project

Gratis - Vrijblijvend

Adreswijziging

Eén van de belangrijkste taken bij een verhuizing is het doorgeven van je adreswijziging. Je geeft je verhuizing ten eerste altijd door bij de gemeente waar je gaat wonen. Doe je dit niet op tijd, dan levert je dit na de verhuizing vaak problemen op. Daarnaast zijn er nog veel andere instanties en personen die je adreswijziging graag tijdig ontvangen. In dit artikel vind je alle informatie over het doorgeven van jouw adreswijziging. 

Hoe geef je een adreswijziging door aan je gemeente?

De gemeente is de belangrijkste instantie waar je jouw adreswijziging aan moet doorgeven. De adreswijziging is zowel persoonlijk als schriftelijk door te geven aan de gemeente waar je gaat wonen. Dit doe je via de website van de gemeente en met je DigiD. Wanneer je dit niet doet of te laat bent, riskeer je een boete. Ga dus direct na de huur of aankoop van je nieuwe woning aan de slag met het doorgeven van de adreswijziging aan je nieuwe gemeente.

Wie mag een adreswijziging doorgeven?

Niet iedereen mag een adreswijziging doorgeven aan de gemeente. Wie bevoegd is om een adreswijziging door te geven is:

 • Een meerderjarig persoon die een verhuizing doorgeeft voor zichzelf;
 • Een minderjarige van 16 of 17 jaar die zelf gaat verhuizen;
 • Samenwonende echtgenoten;
 • Ouders of verzorgers van minderjarige kinderen;
 • Een curator voor een persoon die onder curatele staat;
 • Een persoon die gemachtigd is.

Wanneer moet een adreswijziging doorgegeven zijn?

Wil je over 6 maanden of misschien binnen 2 weken verhuizen? Het doorgeven van je nieuwe adres is niet altijd mogelijk. Je gemeente hanteert hiervoor namelijk een standaard termijn. Je dient je adreswijziging binnen 4 weken voor de verhuisdag door te geven. Ben je dit vergeten? Na je verhuisdag heb je uiterlijk 5 dagen de tijd om de wijziging door te geven. Wanneer je je verhuizing niet op tijd hebt doorgegeven, dan ontvang je een boete van maximaal € 325.

Bespaar op het verhuizen naar je nieuwe woning

Verhuisbedrijven regelen niet alleen je gehele verhuizing, maar geven ook professioneel advies, bijvoorbeeld over het doorgeven van een adreswijziging. Ben je benieuwd naar de kosten van een verhuisbedrijf? Vraag nu tot 6 offertes aan van verschillende verhuisbedrijven bij jou uit de buurt. Door het vergelijken van offertes bespaar je makkelijk op je gehele verhuizing. Daarnaast is de aanvraag geheel gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan van verhuisbedrijven uit uw buurt.

Adreswijziging

Aan wie geef je een adreswijziging door?

Na de overheid zijn er nog een aantal instanties, bedrijven en personen die graag willen dat je jouw adreswijziging op tijd doorgeeft. In de onderstaande opsomming zijn deze kort uitgewerkt.

 1. Naaste familie en vrienden;
 2. Uw werkgever en de bank waar u klant van bent;
 3. Het pensioenfonds en de verschillende verzekeraars;
 4. Je dokter en tandarts;
 5. De school waar je kinderen les krijgen;
 6. Eventuele sportclubs of verenigingen waar je gezin lid van is.

Waar je op moet letten bij een adreswijziging

Het belangrijkste is om na te gaan of je nog een aantal diensten hebt aangevraagd of geregeld via de gemeente. Wanneer je namelijk gaat verhuizen, worden deze diensten niet altijd automatisch op de hoogte gesteld van je adreswijziging. Welke diensten wel automatisch worden overgezet, is na te vragen bij je gemeente.

Om je verhuizing door te geven, heb je een tweetal geldige documenten nodig. De eerste is een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Daarnaast heb je een bewijs nodig dat je op het nieuwe adres gaat wonen. Voorbeelden hiervan zijn een huurcontract, de ondertekende koopakte of een verklaring van de hoofdbewoner waarin toestemming tot inwoning is gegeven.

Adreswijziging doorgeven

Laat je adviseren door verhuisspecialisten

Een verhuizing bestaat uit veel verschillende werkzaamheden en deze kunnen de nodige stress met zich meebrengen. Huur daarom een verhuisspecialist in en laat je goed adviseren. Door de hulp van een verhuisbedrijf verdwijnt je verhuisstress als sneeuw voor de zon. Vraag daarom nu tot 6 offertes aan van verschillende verhuisbedrijven bij jou uit de buurt. De aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend.

Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan van verhuisbedrijven uit jouw buurt.

5/5 - (1 stemmen)

Wil je in contact komen met betrouwbare verhuisbedrijven?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven passen bij jouw verhuizing.

Gerelateerde artikelen

Vergelijk offertes van verhuisbedrijven en bespaar