Hero image

Vergelijk verhuis offertes

Vind dé verhuizer voor je project

Gratis - Vrijblijvend

Verhuizing doorgeven

Een verhuizing doorgeven is een belangrijke en deels verplichte taak die moet gebeuren voordat je verhuist of kort na aankomst in je nieuwe woonplaats. Er zijn veel instanties en personen gebaat bij het tijdig doorgeven van jouw verhuizing en de gemeente moet op de hoogte zijn gesteld van je huidige woonplaats. Aan wie, hoe en wat je moet doorgeven, lees je in dit artikel.

Waarom moet je een verhuizing doorgeven?

Een verhuizing en je adreswijziging doorgeven is van belang voor zowel jezelf als voor de nieuwe bewoners van je huis en de bedrijven die je post sturen. Zo voorkom je dat je post moet worden doorgestuurd door anderen en dat je belangrijke informatie of verzoeken misloopt. Bovendien ben je in Nederland verplicht om je uiterlijk 5 dagen na je verhuizing in de nieuwe woonplaats in te schrijven.

Hoe geef je een verhuizing door aan de gemeente?

Het is belangrijk om je verhuizing door te geven aan je gemeente. Je kan je verhuizing zowel persoonlijk als schriftelijk, of digitaal doorgeven. De verhuizing geef je door aan de gemeente waar je gaat wonen, het wordt dan automatisch omgezet en je wordt bij je oude gemeente uitgeschreven. Verhuis je binnen dezelfde stad of binnen hetzelfde dorp? Dan kan je meestal via een digitaal formulier op de website van je huidige gemeente de verhuizing doorgeven.

Je moet je verhuizing minimaal 4 weken van tevoren en uiterlijk 5 dagen erna doorgeven. Het is belangrijk dat je dit op tijd doet. Geef je namelijk te laat je wijzigingen door, dan riskeer je een boete van € 325. Ook kan het gevolgen hebben voor onder andere je huurtoeslag, zorgverzekering en parkeervergunning.

Voor het wijzigen van je adres bij de gemeente heb je 2 documenten nodig:

 • Een geldig paspoort of identiteitsbewijs;
 • Een huurcontract of koopakte van de nieuwe woning.

De documenten kan je persoonlijk tonen, als kopie opsturen of digitaal uploaden.

Laat uw verhuizing regelen door een verhuisbedrijf

Verhuisbedrijven zijn gespecialiseerd in alle zaken rondom je verhuizing. Heb je hulp nodig bij je verhuizing? Een verhuisbedrijf voorziet je van goed advies en professionele service. Vraag daarom nu offertes aan van verschillende verhuisbedrijven bij jou uit de buurt. De aanvraag van offertes is geheel gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan van verhuizers uit uw buurt.

Verhuizing doorgeven

Hoe breng je de belastingdienst op de hoogte van je verhuizing?

Het doorgeven van je verhuizing bij de gemeente heeft ook effect op je gegevens die bekend zijn bij de belastingdienst. De gemeente geeft je verhuizing namelijk automatisch voor je door aan de belastingdienst, dit hoef je dus niet zelf te doen. Vanaf dat moment weten ze je te vinden voor het sturen van belangrijke informatie en betalingen.

Indien je recht hebt op huurtoeslag, blijft dit van toepassing voor je nieuwe woning. Je moet dan wel de nieuwe huurprijs doorgeven bij de belastingdienst als je bent ingeschreven op het nieuwe adres. De toeslag wordt volgens de nieuwe huurprijs dan voor je aangepast.

Als je naar een koopwoning verhuist of naar het buitenland, dan dien je de huurtoeslag zelf op te zeggen. Dit geldt ook voor andere toeslagen die verband houden met je woonsituatie. Ga voor je verhuizing na of je aanspraak kan maken op verhuiskostenvergoeding.

Uw post automatisch laten doorsturen

PostNL heeft een speciale dienst ontwikkeld om je post mee te verhuizen. Dit bedrijf stuurt je post namelijk automatisch door naar je nieuwe adres. Om er zeker van te zijn dat al je post na de verhuizing is doorgestuurd, is het slim om deze verhuisservice voor 6 maanden aan te vragen. Meld je daarnaast minimaal 1 week van tevoren aan en geef je verhuizing door om geen post mis te lopen. 

Kosten om post te laten doorsturen

Aan deze service van PostNL zitten kosten verbonden die met het aantal weken dat je de post laat doorsturen wordt berekend. Laat je de post 6 maanden lang doorsturen? Dan bedragen de kosten van deze verhuisservice zo’n € 1,70 per week.

Naast het doorsturen van je post geeft PostNL ook je nieuwe adres door aan bijvoorbeeld je verzekeraar en bank, de keuze hiervoor is aan jou. Op deze manier hoef je geen contact meer op te nemen met deze bedrijven.

Verhuizen naar het buitenland

Ga je naar het buitenland verhuizen? Dan moet je je volldig uitschrijven bij de gemeente, je geeft daarbij aan dat je gaat emigreren. De gemeente verwerkt je uitschrijving vervolgens in het Basisregistratie Personen (BRP). Dit is van toepassing als je van plan bent om het grootste deel van het jaar in het buitenland te verblijven (minimaal 8 maanden). Ook wordt in dit geval je nieuwe adres doorgegeven aan de belastingdienst en worden andere overheidsorganisatie zoals je pensioenfonds door de gemeente geïnformeerd. Het uitschrijven is overigens ook van toepassing als je naar het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk verhuist.

Ga je tijdelijk verhuizen naar het buitenland (bijvoorbeeld voor een periode van 6 maanden)? Dan kan je dit alsnog doorgeven bij de gemeente en een tijdelijk postadres opgeven. Het is dan echter niet nodig om je uit te schrijven, dit wordt namelijk niet gezien als een verhuizing naar het buitenland. Ga in dit geval altijd even na of je goed verzekerd bent voor de gehele buitenlandperiode.

Verhuizing doorgeven: aan wie nog meer?

Buiten de gemeente en het postbedrijf om zijn er nog meer belangrijke bedrijven en personen waar je de adreswijziging aan moet doorgeven. In de opsomming hieronder zijn de belangrijkste partijen aangegeven.

 • Je familie en vrienden;
 • De bank en werkgever;
 • Pensioenfonds en verzekeraars;
 • Dokter, tandarts, apotheek;
 • School of crèche van je kinderen;
 • Sportclubs / verenigingen;
 • Winkels of bijvoorbeeld de kapper waar je vaste klant bent;
 • Abonnementsdiensten;
 • Het centrale dierenbestand (wanneer je huisdier een chip heeft).

Verhuizing-doorgeven

Zonder stress verhuizen via een verhuisbedrijf

Betrouwbare verhuisbedrijven helpen je bij elke taak zodat je zonder stress naar je nieuwe woning verhuist. Ben je benieuwd naar de verhuiskosten? Vraag nu tot 6  offertes aan van verschillende verhuisbedrijven bij jou uit de regio. De aanvraag is geheel gratis, vrijblijvend en binnen 2 minuten verzonden. Je ontvangt binnen 2 werkdagen al een reactie van de specialisten.

Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan van verhuizers uit de buurt.

5/5 - (1 stemmen)

Wil je in contact komen met betrouwbare verhuisbedrijven?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven passen bij jouw verhuizing.

Gerelateerde artikelen

Vergelijk offertes van verhuisbedrijven en bespaar