Hero image

Vergelijk verhuis offertes

Vind dé verhuizer voor je project

Gratis - Vrijblijvend

Verhuiskostenvergoeding

Ben je van plan binnenkort te gaan verhuizen? Of ben je genoodzaakt uit je woning te vertrekken? In specifieke gevallen is het mogelijk om verhuiskostenvergoeding aan te vragen. Wanneer je gedwongen je woning moet verlaten of in een bijzondere situatie verkeerd, kan je wellicht aanspraak maken op een vergoeding. Lees in dit artikel of je in aanmerking komt voor een verhuiskostenvergoeding.

Geschatte leestijd: 7 minuten


Navigeer gemakkelijk door dit artikel


Wat is een verhuiskostenvergoeding?

Wanneer je gedwongen moet verhuizen door bijvoorbeeld een renovatie, sloop of directe noodzaak voor eigen gebruik van de verhuurder, kan je in aanmerking komen voor een verhuiskostenvergoeding. Er is dan sprake van overmacht en geen eigen keuze.

In dit geval zou de verhuiskosten vergoeding betaald moeten worden door de verhuurder. Ook kan het op verzoek van de gemeente zijn dat je (tijdelijk) moet verhuizen in verband met omgevingsplannen en/of sloop. In dat geval draait de gemeente op voor de noodzakelijke verhuiskosten.

Bij fysieke overmacht zoals een handicap of een sociale beperking kan je ook in aanmerking komen voor de vergoeding. Kortom, de verhuiskostenvergoeding is dus niet voor iedereen beschikbaar.

De verhuiskostenvergoeding die wordt betaald is uitsluitend bedoeld voor kosten van de verhuiswagen, verhuizers, eventuele inpak en uitpak werkzaamheden en overige kosten die noodzakelijk zijn voor de verhuizing.

Wanneer heb je recht op een verhuiskostenvergoeding?

Afhankelijk van je persoonlijke situatie waarin je noodgedwongen moet verhuizen, heb je recht op een verhuiskostenvergoeding.

Hieronder staan verschillende omstandigheden waardoor je mogelijk in aanmerking komt voor een vergoeding:

  • Wanneer je verhuist voor een nieuwe baan of vanwege overplaatsing op verzoek van je werkgever;
  • Bij een sloop of renovatie op initiatief van de gemeente of verhuurder;
  • Indien je door de gemeente wordt verzocht om (tijdelijk) te verhuizen;
  • Als je vanwege een handicap naar een aangepaste woning moet verhuizen;
  • Wanneer je in de bijstand zit.

Met de vergoeding die je ontvangt kan je een verhuisbedrijf inschakelen en je spullen laten inpakken. Vraag vrijblijvend en geheel gratis tot 6 offertes aan en vind het beste aanbod voor jouw verhuizing.

Op zoek naar een verhuisbedrijf?

Vind betrouwbare verhuisbedrijven binnen 5 minuten.

verhuiskostenvergoeding

Verhuiskostenvergoeding vanwege nieuwe baan of overplaatsing

Wanneer je verhuist vanwege een nieuwe baan of werkgerelateerde overplaatsing, kan je bij de salarisadministratie nagaan of je werkgever uw inrichting- en verhuiskosten wil vergoeden. Denk hierbij aan kosten voor het transporteren van de inboedel. Je werkgever kan je ook een vergoeding geven voor eventuele herinrichtingskosten. In de meeste gevallen zullen deze voorwaarden al van tevoren bij het overleg voor overplaatsen worden besproken.

Hier zijn echter wel enkele voorwaarden aan verbonden:

  • Je verhuist binnen 2 jaar na aanvaarding van je nieuwe functie.
  • De huidige afstand tussen je oude woning en werk is groter dan 25 km.
  • De nieuwe afstand tussen je woning en werk is minstens 60% korter dan wanneer je op de huidige locatie blijft wonen.

Voor een verhuizing kan je maximaal € 7.750 onbelaste verhuiskostenvergoeding ontvangen van je werkgever. Let op! Een werkgever is hier niet toe verplicht.

Verhuiskostenvergoeding vanwege sloop of renovatie

Je kan in aanmerking komen voor een verhuiskostenvergoeding wanneer je huurovereenkomst wordt opgezegd voor sloop of renovatie. Dit geldt ook wanneer je tijdelijk moet verhuizen vanwege werkzaamheden en je huurovereenkomst doorloopt. Deze regeling is ook van toepassing wanneer je een onzelfstandige ruimte huurt, zoals een studentenkamer. De vergoeding is lager als je een onzelfstandige kamer huurt, omdat de (tijdelijke) verhuiskosten vaak lager zijn.

Bij renovatie worden de verhuiskosten vergoed als het pand of de ruimte tijdelijk onbewoonbaar zullen zijn, door bijvoorbeeld gebrek aan voorzieningen. De verhuurder kan er ook voor kiezen om rechtstreeks je verhuizing te betalen in plaats van een vergoeding te geven.

Normaliter heb je recht op een minimumvergoeding van € 6.505 (sinds februari 2022)voor de inrichting -en verhuiskosten. Let op! Deze regeling geldt niet voor onderhoudswerkzaamheden.

Verhuiskostenvergoeding vanwege stadsvernieuwing

Het kan zijn dat je een verhuiskostenvergoeding ontvangt van je gemeente. Dit komt voor wanneer je vanwege stadsvernieuwing of renovatie genoodzaakt bent om (tijdelijk) te verhuizen. Voor sommige renovatiewerkzaamheden is er geen sprake van een vergoeding. Dit heeft te maken met de leefbaarheid tijdens de renovatiewerkzaamheden.

Zolang je van de voorzieningen in huis gebruik kan maken en de overlast te overzien is, zal je geen aanspraak kunnen maken op een verhuiskostenvergoeding. Ook wanneer je er zelf voor kiest om te verhuizen is het onwaarschijnlijk dat je recht hebt op de vergoeding. Informeer bij je gemeente wanneer je in aanmerking komt voor het ontvangen van een verhuiskostenvergoeding.

Verhuiskostenvergoeding vanwege een handicap

De wet maatschappelijke organisatie (WMO) geeft je het recht op verhuiskostenvergoeding als je vanwege een handicap moet verhuizen. Een verhuiskostenvergoeding waarmee je een volledige verhuizing en de verhuishulp kunt betalen, neemt je veel zorgen uit handen.

Neem contact op met je gemeente om te informeren of je aanspraak maakt op deze verhuiskostenvergoeding. Wanneer dit het geval is, kan je deze verhuiskostenvergoeding bij het zorgloket van je gemeente aanvragen.

Verhuiskostenvergoeding vanwege uitkering

Je kan in de meeste gevallen in aanmerking komen voor een verhuiskostenvergoeding als je in de bijstand zit. Hiervoor kan je terecht bij de uitkeringsinstantie of de gemeente waarbinnen/waaruit je verhuist. Hieronder valt ook de bijzondere bijstand voor het inrichten van de woning.

De vergoedingen zijn alleen van toepassing bij een noodzakelijke verhuizing en de inrichtingsvergoeding geldt alleen als er nog geen woninginrichting in het bezit is. Het moet bovendien aantoonbaar zijn dat het huidige inkomen een laag inkomen betreft en niet toereikend is voor het vergoeden van de verhuizing.

verhuiskostenvergoeding gedwongen verhuizen

Stichting De Verhuisfamilie

De Verhuisfamilie is een non-profit organisatie die verhuizingen voor minder bedeelden regelt en uitvoert. Hierbij kan je denken aan mensen die te weinig financiële middelen hebben of geen sociaal netwerk, zoals eenzame ouderen bijvoorbeeld.

Om in aanmerking te komen zijn criteria opgesteld. De Verhuisfamilie werkt samen met Stichting Present en Erkende Verhuizers, de vrijwilligers verzorgen de complete verhuizing en benodigde materialen.

Discussie over verhuiskostenvergoeding

Het kan zo zijn dat als je een woning huurt en de verhuurder wil gaan renoveren, deze in de eerste instantie naar mogelijkheden zoekt om onder de vergoeding uit te komen. Afhankelijk voor het soort renovatie kan de huisbaas verplicht zijn de verhuiskosten te vergoeden. Er kan discussie ontstaan over de noodzaak van een verhuizing.

Hier zijn geen exacte criteria voor opgesteld in de wet. Een uitgangspunt is dat je normaal gebruik moet kunnen maken van de voorzieningen in huis. Voor langere periode geen elektriciteit en/of water hebben, geen gebruik kunnen maken van de badkamer of keuken, zijn omstandigheden waarvoor een tijdelijke verhuizing nodig kan zijn. Als dit slechts een paar dagen betreft is het aan te raden hier samen een oplossing voor te zoeken.

Moet je belasting betalen over verhuiskostenvergoeding?

Als een werkgever je verhuiskosten vergoed worden deze belastingvrij uitbetaald. Hieronder vallen dan onder andere kosten voor het verhuisbedrijf, eventuele dubbele woon- en huurlasten en gerelateerde verhuiskosten zoals bijvoorbeeld stofferingskosten. In de meeste gevallen is er sprake van niet belaste onkostenvergoedingen voor je verhuizing, je hoeft dan geen belasting over het bedrag te betalen.

Bespaar op het inhuren van een verhuisbedrijf

Een voordelige verhuizing blijft aantrekkelijk. Verschillende verhuisbedrijven hanteren verschillende prijzen. Je doet er daarom goed aan om de verschillende verhuisbedrijven met elkaar te vergelijken. Vraag binnen 5 minuten gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan van verhuisbedrijven bij jou uit de buurt.

Door de verhuisoffertes te vergelijken, vind je het beste verhuisbedrijf voor jouw opdracht. Bovendien is deze aanvraag geheel gratis en vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Besparen op je verhuizing?

Vind betrouwbare verhuisbedrijven. Gratis en vrijblijvend.

4.5/5 - (14 stemmen)

Wil je in contact komen met betrouwbare verhuisbedrijven?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven passen bij jouw verhuizing.

Gerelateerde artikelen

Vergelijk offertes van verhuisbedrijven en bespaar