Hero image

Vergelijk verhuis offertes

Vind dé verhuizer voor je project

Gratis - Vrijblijvend

Verhuizen naar het buitenland

Bij een verhuizing moet je aan veel dingen denken, helemaal als je verhuist naar het buitenland is het van belang dat je goed bent voorbereid. Naast het organiseren van je spullen en ervoor zorgen dat alles op tijd is ingepakt voor je vertrek, komen er ook een aantal administratieve zaken bij kijken. Wat moet je regelen voor je verhuizing naar het buitenland? En wie kan hulp bieden bij emigratie? In dit artikel geven we je enkele tips voor verhuizen naar het buitenland.

11 december 2023

Geschatte leestijd: 7 minuten


Navigeer gemakkelijk door dit artikel


Wat moet je regelen om te verhuizen naar het buitenland?

Zodra je hebt besloten te verhuizen naar het buitenland, kan je beginnen met plannen. Een kortere periode dan 8 maanden verblijf in het buitenland wordt niet als emigreren beschouwd. Ben je echter van plan om langer weg te blijven? Dan is het verstandig om je tijdig te organiseren en gebruik te maken van een checklist, zodat je niks vergeet. Hoeveel voorbereiding nodig is hangt natuurlijk af van je situatie en de periode die je van plan bent in het buitenland te blijven.

Waar je aan moet denken als je gaat emigreren?

Als je officieel gaat emigreren is het wel zo prettig als je alles goed hebt geregeld voor je vertrek naar het buitenland, zodat je Nederland met een gerust hart achter je kan laten. Wij zetten een aantal standaard zaken waar je aan moet denken als je emigreert voor je op een rijtje:

  • Huisvesting of tijdelijk verblijf regelen in het buitenland
  • Uitschrijven bij de gemeente in Nederland, hier heb je wel al een (tijdelijk) nieuw adres voor nodig in het buitenland
  • Nieuw post adres doorgeven en wijzigen bij bedrijven, vrienden en familie
  • Indien van toepassing: zorg voor het juiste visum, check ruim van tevoren wat je nodig hebt voor het land waar je naartoe verhuist
  • Offertes opvragen bij verhuisbedrijven als je spullen en meubels mee wilt nemen
  • Abonnementen opzeggen in Nederland
  • Zorg dat je reisdocumenten op orde zijn zoals tickets, geldig identiteitsbewijs, visum, verzekering etc.
  • Maak duidelijke afspraken met het verhuisbedrijf over de aankomst van je spullen en jouw aanwezigheid in het buitenland
  • Schrijf je bij aankomst zo snel mogelijk in bij de gemeente in je nieuwe woonplaats
  • Laat je informeren over noodzakelijke verzekeringen en de lokale zorg

Verhuisservice naar het buitenland

Wanneer je verhuist naar het buitenland is de kans groot dat je meer wilt meenemen dan alleen een koffer. Je kan kiezen voor zowel een kleine als een volledige verhuizing, er is altijd wel een verhuisbedrijf die een deel van de vrachtwagen voor je kan reserveren, of een gehele vrachtwagen voor jouw verhuizing kan inzetten.

Verhuizen naar het buitenland

Verhuisofferte aanvragen

Bedenk goed van tevoren wat je wilt meenemen, zodat je op basis daarvan een offerte kan aanvragen. Hoe preciezer jij bent met je aanvraag, hoe duidelijker het zal zijn wat het je gaat kosten en wanneer je kan gaan verhuizen. Begin ook hier op tijd mee, het duurt altijd even voordat je verschillende offertes binnen hebt en ook het verhuisbedrijf werkt met een strakke planning.

Op zoek naar een internationaal verhuisbedrijf?

Vind betrouwbare verhuisbedrijven binnen 5 minuten.

Verhuismaterialen

Een verhuisbedrijf kan je ook voorzien van verhuisdozen en inpakmaterialen. Voordat je begint met inpakken is het handig om dit al in huis te hebben, dus hoe eerder je een aanvraag doet, hoe beter. Informeer voor de mogelijkheden en het bezorgen van de inpakmaterialen bij het verhuisbedrijf.

Nog geen vast adres in het buitenland?

Heb je nog geen vast adres in het buitenland? Omdat je bijvoorbeeld nog woonruimte aan het zoeken bent of je verblijft tijdelijk op een andere locatie. Informeer dan toch alvast bij het verhuisbedrijf. Wellicht kunnen ze alvast een plek in de agenda voor je reserveren, of tijdelijk opslag van je inboedel aanbieden. Uiteraard is het wel van belang dat je al een keuze hebt gemaakt in welke stad of regio je wil gaan wonen, zodat ze een indicatie kunnen geven van de kosten en planning.

Wat is het verschil tussen een nationale en een internationale verhuizing?

Ook al is een verhuizing zowel in het binnenland als naar het buitenland in veel opzichten hetzelfde, toch is emigreren een grotere stap met meer plannen. Als je binnen Nederland verhuist, kan je de planning meer spreiden en heb je vaker de kans om van je oude woning naar de nieuwe woning te gaan. Bij een internationale verhuizing moet eigenlijk alles in een keer goed geregeld zijn. Dit brengt wat meer met zich mee en kan ook stressvoller aanvoelen. Bedenk ook dat je in het buitenland misschien geen vangnet hebt van familie en vrienden en dat je vooral bij aankomst meer zelf zal moeten doen.

Verschillen tussen een verhuizing nationaal en verhuizing internationaal


Verhuizing nationaalVerhuizing Internationaal
Je kan vaker heen en weerAlles moet in een keer geregeld
Vangnet, anderen kunnen je helpenWellicht moet je alles zelf uitzoeken
Eigen taalVreemde taal
Normale verhuiskostenHogere verhuiskosten
Eigen vervoer naar nieuwe bestemmingVlucht en andere vervoersmiddelen om bestemming te bereiken
Bekend met de regels en cultuurAnder soort regels en cultuur
Je kan alles meenemenMisschien moet je dingen achterlaten
Geen visum of nieuwe persoonlijke documenten nodigNieuwe persoonlijke identificatie documenten (zoals een lokale bsn), of een visum voor verblijf
Wel of geen nieuwe omgevingNieuwe omgeving

Waar moet je je verhuizing naar het buitenland doorgeven?

Als je langer dan 8 maanden binnen een jaar in het buitenland verblijft, dien je dit als emigratie door te geven bij de gemeente. Tegenwoordig kan je je verhuizing doorgeven zowel online als fysiek bij een gemeenteloket. Om je adreswijziging digitaal door te geven kan je terecht bij het Digitaal Loket Verhuizen Buitenland. Heb je geen DigiD? Ga dan langs bij een van de gemeenten met een RNI-loket. Zorg ervoor dat je dit van tevoren doet met de datum dat je naar het buitenland vertrekt. Op die manier is het duidelijk wanneer een deel van de verantwoordelijkheden en belastingverplichtingen niet meer in Nederland zullen liggen.

verhuizen buitenland nieuw adres doorgeven

Post ontvangen in het buitenland

Om ervoor te zorgen dat je post goed aankomt op je nieuwe adres in het buitenland, is het van belang dat je de adreswijziging zelf doorgeeft. Wanneer je binnen Nederland verhuist kan PostNL ervoor zorgen dat je post wordt doorgestuurd, maar als je emigreert moet je dit zelf regelen. Denk ook aan het opzeggen van abonnementen op tijdschriften of folders. Als je een postadres in Nederland behoudt kan je dat uiteraard doorgeven.

Abonnementen opzeggen voordat je emigreert

Niet onbelangrijk is het opzeggen van abonnementen en contracten. Begin hier tijdig mee, je wilt natuurlijk niet voor je internet in Nederland nog moeten betalen, als je inmiddels in je nieuwe woning in het buitenland zit. Vergeet ook je energiecontract niet op te zeggen en lopende verzekeringen die je na je vertrek niet meer nodig hebt. Ook hiervoor is het belangrijk dat je de uitschrijving bij de gemente en je vertrek datum al gepland hebt, zo zorg je ervoor dat je niet tijdelijk onverzekerd raakt.

Nederlandse belasting betalen in het buitenland

Naast het doorgeven van je emigratie bij de gemeente, wil ook de belastingdienst op de hoogte zijn van waar je verblijft en of je nog inkomsten vanuit Nederland verdient. De gemeente geeft jouw adreswijziging en immigratiegegevens door aan de belastingdienst, dit hoef je dus niet zelf te doen. Houd er rekening mee dat de Nederlandse belastingdienst je ook in het buitenland schriftelijk wil kunnen bereiken, ze sturen bijvoorbeeld elk jaar een formulier ‘opgaaf wereldinkomen’, waar jij je inkomsten in het buitenland en eventueel vanuit Nederland moet invullen. Verdien je alleen in het buitenland? Dan dient dit document puur voor controle. Indien je wel nog in Nederland inkomsten genereert, wordt dit middels het opgaaf wereldinkomen door de Nederlandse belastingdienst berrekend en belast. Hier kom je dus niet onderuit omdat je in het buitenland woont.

Belastingplichtig

Je bent automatisch belastingplichtig in het land waar je staat ingeschreven en woonachtig bent. Houd er dus rekening mee dat je zowel lokaal, als in Nederland te maken zal hebben met de belastingdienst. Ga je aan de slag voor een werkgever in het buitenland? Laat je dan goed informeren over de belastingverplichtingen in het land waar je verblijft, in de meeste gevallen kan je werkgever je hierover adviseren. In sommige landen is het aan te raden om een financieel adviseur in te schakelen, vooral wanneer de taal je nog niet eigen is.

Ga je als expat voor je werk naar het buitenland? Lees dan ook ons artikel over tips voor expats.

Soepel verhuizen naar het buitenland

Vergelijk en bespaar op je verhuisbedrijf, vraag nu tot 6 offertes aan van verschillende verhuisbedrijven voor je vertrek naar het buitenland.

Emigreren zonder zorgen

Vind betrouwbare verhuisbedrijven. Gratis en vrijblijvend.

Wil je in contact komen met betrouwbare verhuisbedrijven?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven passen bij jouw verhuizing.

Gerelateerde artikelen

Vergelijk offertes van verhuisbedrijven en bespaar